Hasat:
Ülkemizde Ağustos – Ekim arası, bağlarda en hareketli dönemdir.. Bağ bozumu dönemi boyunca üzümler gözlemlenerek üretici tarafından optimum oranlar yakalanır. Daha sonra kesim ve toplama işlemi başlatılır. Hasat süreci şarap yapımında kritik aşamalardan birisidir. Bağlardaki kalite kontrol çalışmaları ile üzümler toplanır ve zaman kaybetmeden nakil işlemi başlar.
Nakil:
Kaliteli şarapçılıkta üzümler plastik kasada toplanılmalı ve nakil işlemi için plastik kasalı kamyonetler kullanılmalıdır. Amaç, üzümlerin ezilmesini önlemek ve şıranın üretim tesislerine ulaşmadan fermantasyon sürecini engellemektir.
Boşaltma:
Kamyonlarda taşınan üzümler, otomatik boşaltma aracılığı ile 10 – 15 dakika içinde boşaltılır.
Salkım Ayrımı:
Salkım ayırma işlemi, salkımlardan şıraya istenmeyen acılıkların geçmesini önlemek için yapılır. Bu işlem yapılırken üzümler hafifçe kırılır ve şıraları ortaya çıkar. Salkım ayırma işlemi, destemmer / crusher gibi salkım ayırıcılar ile yapılmaktadır.
Maserasyon:
Bu işlem ortalama 10 – 15 gün sürmektedir. Bu işlemde şıra kırmızı üzümlerin kabuk ve çekirdeklerinden renk alır, aynı zamanda üzümün kabuk ve çekirdeklerinden tanen adlı bir madde şıraya geçer. Tanen maddesi kırmızı şaraba bir karakter kazandırdığı gibi şarabın korunmasını da sağlar. Maserasyon işlemi, üzümlerin kabuklarındaki doğal mayalar ile fermantasyon sürecini başlatır. Şıradaki şeker alkole döner, ortaya çıkan karbondioksit gazı şıralı üzüm tanelerini satıha doğru kaldırır. Bir süre sonra maserasyon tankının sathında bir üzüm tabakası oluşur. Amaç, işlemin şıranın üstünde dengeli olarak sağlanmasıdır.
Sıkma:
Bu işlem, üzümlerin kabuk ve çekirdeklerine zarar vermeden yapılması gerekir. Çünkü bu kabuk ve çekirdekler ezilir ve kırılırsa, şıraya geçen acılıklar şıranın kalitesini etkiler.
Filtrasyon: Bu aşamadan önce preslerden gelen şıra yaklaşık 24 saat büyük tanklarda bekletilir, şıranın içindeki yoğun tortuların dibe çökmesi sağlanır. İlk filtrasyon işlemi, sıkma aşamasından sonra şıradaki katı ve tortu maddelerinin arındırılıması için uygulanır.
Fermantasyon:
Şıranın içinde şekerin mayalar yardımıyla şaraba dönüştürülmesi işlemidir. Bu süreç ortalama 2 hafta sürer.
Harmanlama / Yıllandırma:
Şarap yaşayan bir içkidir ve yıllar geçtikçe şarabın dokusu, tadı ve karakteri değişmektedir. Bu işlem için modern şarapta en çok çelik tanklar, meşe fıçılar ve şişeler kullanılır.
Şişeleme:
Şarapçılıktaşişeleme ile ilgili bilinmesi gereken şarabın üretildiği yerde şişelenmesidir. Bu işlem oksijen geçirmeyen vakumla bir ortamda yapılması gerekir. Estatebottling adı verilen şişeleme işlemi ile şaraplar karakterlerinden bir şey kaybetmez.